Olej arganowyOlejek arganowy to jeden z najcenniejszych i znanych na całym świecie olejów. Stosuje się go przede wszystkim w kosmetyce, choć niektóre odmiany nadają się również do zastosowań kulinarnych (zwłaszcza oleje ciemniejsze). Choć jest to olejek dość znany, to jednak nie wiemy o nim wielu rzeczy. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawostek na temat tego oleju.

Przede wszystkim warto wspomnieć o tym, że aby uzyskać jeden litr tego oleju, potrzeba aż 32 kg owoców drzewa arganii. Zbiór tych owoców odbywa się na przełomie lipca i sierpnia, a więc kiedy upały są największe. Dawniej, owoce te tłoczone były ręcznie – prace te wykonywały głównie kobiety. Dziś używane są to tego zadania specjalistyczne narzędzia. Warto wiedzieć również, że olejek arganowy posiada wiele witamin, m.in. kwas Omega-6 i Omega-9, a także witaminę E. Olej ten idealnie nadaje się do pielęgnacji. Oprócz nakładania go na skórę, w celu jej ujędrnienia, złagodzenia oparzeń słonecznych czy trudnych do wyleczenia stanów łuszczycowych, rewelacyjnie sprawdza się jako preparat zabezpieczający. Kiedy będziemy wcierać go w końcówki wilgotnych włosów, nie będą się rozdwajać, z kolei jeśli zmieszamy go z sokiem z cytryny i będziemy nacierać tą mieszanką płytkę paznokcia, sprawimy, że będzie piękna, zdrowa, mocna i błyszcząca. Niekiedy nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że używamy olejku arganowego. Można go bowiem znaleźć w  składzie luksusowych, naturalnych mydeł oraz szamponów.

Edyta

Zapraszam do czytania i komentowania moich artykułów;)

More Posts